maanantai 9. tammikuuta 2012

Varokaa heikkoa jäätä

Tänään oli mukava päivä, joka alkoi hotelliaamiaisella muutaman Italialaisen kera. Ruoat ovat muutenkin olleet maittavia, aika kalapainotteisia tähän asti. Edelleenkin odottelen kohtaamista poron kanssa lautasellani! :D

Aamupäivästä tein vouchereita erästä tapahtumaa varten, joka järjestetään tänään avatussa kulttuurikeskus Sajoksessa. Tulen kertomaan talon toiminnasta lisää myöhemmin jahka pääsen kyseiseen kompleksiin paremmin tutustumaan. Sajos on inarinsaamea ja tarkoittaa tukikohtaa tai paikkaa, jossa viihdytään tulilla pidemmän aikaa. 

Lyhyt info: Sajos sijaitsee Inarin kirkonkylällä Juutuanjoen rannalla ja se tulee olemaan Suomen saamelaisten kulttuurin ja hallinnon keskus. Talossa tullaan järjestämään seminaareja, kongresseja, kokouksia ja tapahtumia isommallekin porukalle sillä tilat soveltuvat jopa yli 500 hengen tilaisuuksiin. Sajoksessa majaa pitävät lisäksi mm. saamelaiskäsitöiden erikoisliike Sámi Duodji, Inarin kunnan kirjasto, viralliselta nimeltä Saamelaiskirjasto, Saamelaiskäräjien työ- ja parlamenttitilat sekä ravintola Galla. 

Kävimme Timpan kanssa Sajoksen pihalla pyörimässä autolla ja rakennus todella teki vaikutuksen ainakin ulkoa päin. Se on todella hieno ja ylväs, arkkitehtuurissa on käytetty paljon puuta ja lasia mikä saa aikaan heti luonnonläheisen vaikutelman. En malta odottaa, että pääsen tutustumaan taloon paremmin.

Iltapäivällä laitoin lenkkivermeet päälle ja lähdin lumikenkäilemään Menesjärven jäälle. Ajattelin tehdä kunnon lenkin nyt kun oli rauhallista ja sopiva tauko töiden välissä. En päässyt kuin ehkä sata metriä, kun jalkojeni alla alkoi kuulua veden loisketta ja katsoin, että totta tosiaan lumikenkäni upposivat lumen läpi veteen. Tein saman tien täysikäännöksen ympäri ja rantaan pikavauhtia. Myöhemmin Timppa kertoi, että se on täysin normaalia ja johtuu siitä että lumi on painavaa ja pakkautuu niin tiiviisti jäälle. Se ei tarkoita, että jää pettäisi alta. Kaikenlaista uutta sitä onkin opittavaa etelän tytöllä! 

Illalla starttasimme vielä moottorikelkkasafarille muutaman turistipariskunnan kanssa. Kelkka kulkee parhaimmillaan 160km tunnissa, joten vauhtia riitti. Tykkäsin tosi paljon kelkkailusta ja toivottavasti pääsisin itse ajamaan joku päivä. Timppa jo kehui minua, että jo yhden päivän jälkeen huomaa Susannan tulleen oikeaan paikkaan ja että asenne on kohdallaan. :)

1 kommentti:

  1. No hyvä!
    Laitoin maskottikisan käyntiin seinälläni ja sinä olet tuomarina siinä!
    https://www.facebook.com/kotisavu

    VastaaPoista