keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Lapin luonto luo outoa taikaa, se on kaunis ja vertaamaton…


Aamulla heräsimme jo seitsemän aikaan ja teimme aamupalaa yhdessä Silvian kanssa. Tämän päivän missiona on ollut tutustua mahdollisimman tarkasti eri ohjelmapalveluihin, jotta osaisin jatkossa itse opastaa turisteja. Kävimme tänään siis Siida museossa, pyörimme kirkonkylällä eri yrityksissä sekä iltapäivästä pääsin mukaan vierailemaan porotilalla. 


Näitä pitkäkoipisia märehtijöitä metsissä (sekä myös keskellä autotietä) liikuskelee Lapin alueella noin 200 000 sarvipäätä. Poronhoitoalue käsittää lähes koko Lapin läänin ja on siis noin 36 prosenttia koko Suomen pinta-alasta. Täällä saamelaisalueella on yli 1000 poronomistajaa ja monelle heistä matkailu on merkittävä lisäansioiden tuoja.

Porotilavierailu oli hyvin kiinnostava. Oli hauska seurata sivusta, kuinka paljon turistit pitivät poroista ja ihmettelivät saamelaista maailmanmenoa. Monille kerta oli ensimmäinen, kun pääsee esimerkiksi antamaan ruokaa poroille. Myös itse sain kunnian suorittaa kyseistä tehtävää hyvällä menestyksellä. 


Tilavierailuun kuuluu porojen ruokinta, rekiajelu, suopungin heitto, kotakahvit ja lopuksi matkamuistomyymälässä pyöriminen. Vierailusta oli tehty kiinnostava emännän kertomien tarinoiden avulla sekä erityisellä joikuesityksellä kodassa tulen ääressä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin nauttia iltapäiväkahvit kuksasta kodassa :)

Olen aivan ihastunut inarinsaamelaisten pukeutumiseen ja tykkään paljon kuosista, jota käytetään esim. vöissä ja laukuissa. Seuraavana hankintalistalle meneekin tämä kaunokainen:  




Se on paljon isompi kuin mitä kuva antaa ymmärtää ja sinne mahtuukin hyvin mm. läppäri ja muuta tavaraa.  Ja tuo punainen väri <3 Hinta on vain hieman tavallista tyyriimpi, mutta ymmärtäähän sen kun täällä nämä tehdään alusta lähtien käsityönä. Joten jos joku välttämättä haluaa minulle lahjan ostaa niin vink vink ;)

Nyt vielä päivän urheilut järven jäällä ja illalla ihana siika-illallinen sekä sauna. Life is good :)

2 kommenttia:

  1. Hei kerroppa missä tuo ihana käsilaukku on myytävänä? Mikä hinta? katsoisin oisko se jossain nettikaupassa myytävänä. Näin sen märät säpikkäät ohjelmassa Suvilla ja oli tosi hyvännäköinen! Mulla on sukua Kaamasessa ja olen itsekkin asunut siellä lapsena. Kaipuu lappiin on kova...mutta täällä etelässä sitä vaan ollaan.. Nauti olostasi siellä ihanien ihmisten ja maisemien keskellä!! *Terhi* Tunnen Ilmarin, siksi eksyin tänne sivuillesi :)

    VastaaPoista
  2. Heippa :)

    Laukku on Inarista lähtöisin olevan Seija Ranttilan tekemä ja niitä myy Inarissa ainakin Siida. Se on osa Sagat-mallistoa ja myös muita saman sarjan ihanuuksia voi käydä vilkuilemassa netissä www.sagat.fi. Laukun voi hankkia myös verkkokaupasta, mutta silloin hintaan (190 euroa) tulee lisäksi postimaksut.

    Kaamanen onkin kiva paikka, kävin siellä juuri muutama päivä sitten. Tykkäsin paljon kaamasen kievarista ja oli tosi kiva, että siellä on myös pieni kyläkauppa. Täytyy tehdä vielä uusi retki Kaamaseen ja käydä katsomassa kaupan tarjonta :)

    Nautin tosi paljon Lapista ja näistä maisemista ennenkaikkea vaikka kyllä siellä etelässäkin on ihan mukavaa olla :)

    Mukavaa keväänjatkoa sinne,

    toivottaa Susanna

    VastaaPoista