torstai 19. tammikuuta 2012

Muille maille vierahille


Onko teistä kukaan käynyt Kirkkoniemessä tai mennyt laivalla Hurtigrutenin kiertomatkan?

Pääsin tänään vänkärin paikalle Timpan kyytiin kohti Norjaa, Kirkkoniemeä. Norjassa olen käynyt joskus pikkulikkana viimeksi, tosin muistikuvat kyseisestä reissusta ovat  hyvin hataria. Menesjärveltä Kirkkoniemeen on reilun kolmen tunnin matka. 


Matkan puolessa välissä pysähdyimme Sevettijärvellä pienessä baarissa, joka oli todella viehättävä. Oikea kylän olohuone takkoineen! Samasta paikasta löytyvät myös pieni kauppa, posti, veikkaus ja alkon tilauspalvelu. Tykkään niin kovasti tällaisista paikoista ja olen aina haaveillut myyjättären työstä samankaltaisessa puljussa. Kuulin myös, että tämä Sevettijärven paikka olisi myynnissä. Pitäisiköhän jäädä tänne ja ryhtyä kauppiaaksi? :)

 Olen todella iloinen, että Timppa otti minut matkalle mukaan sillä suu loksahti auki heti Norjan ja Suomen rajalla. Maisemat olivat päätähuimaavia! Vuonot mutkittelivat sokkelikkoa merenpoukaman jäädessä niiden väliin. Kokeneena Kirrkoniemenkävijänä Timppa kertoili tarinoita ja infoa paikallisesta elämänmenosta, luonnosta, linnuista, matkailusta, yms joka onkin erittäin hyödyllistä. 
Valtakunnanraja

 Norjan ja Suomen rajan välissä menee pieni aita, jonka ohi vain ajetaan ilman sen kummempia pysähdyksiä tai tarkastuksia. Aidan jälkeen on tullin koppi, jossa on muutama päivystäjä. Puhelin piippaa merkiksi rajan ylityksestä. Hauskaa oli huomata, miten puut muuttuivat yhä kitukasvuisemmiksi mitä lähemmäs Norjaa saavuttiin. 


Norjan puolella vastaan tulevat autot huristelivat todella kovaa kyytiä ja välillä ihan pelotti. Positiivista on, että Norjassa saa kovat sakot jos jää kiinni moisesta rötöksestä.

Perille saavuttaessa vastassa oli viehättävä teollisuuskaupunki, jossa oli pääasiassa tiheään rakennettuja omakotitaloja ja teollisuusrakennuksia. Kirkkoniemi elää teollisuudesta ja siellä on jopa pula työntekijöistä. Toisen maailmansodan aikana Kirkkoniemi tuhoutui lähes kokonaan ja matkalla voikin huomata monia sodanaikaisia elementtejä. Kaupungissa asuu nykyään noin 3000 ihmistä. 

Kirkkoniemessä on vuoteen 1996 saakka toiminut kaivos, jossa rikastettiin rautakaivosten malmia ja kaupungin satama on legendaarisen Hurtigruten-reitin kääntöpiste.

Takastulomatkalla pääsin tutustumaan lumihotelliin, jonka rakennustyyli tuntui kovin mielenkiintoiselta. Hotellin sisällä oli upeita jääveistoksia ja mm. ”huoneiden” sängyt olivat tehty jääpatsaiden päälle. Lämpötila hotellissa sisällä oli nolla astetta. Olisipa hauska päästä joskus viettämään yötä tällaisessa lumilinnassa :)
Sisäänkäynti lumihotelliin
Hotellihuone


Näätämön kohdalla Suomen puolelle tultaessa huomasin tien vieressä kyltin ”Kirpputori&second hand shop” ja vannoutuneena kirppisihmisenä kinusin Timpalta päästä tutustumaan kyseiseen putiikkiin. Myymälän valikoimat olivat suurimmaksi osaksi 50- ja 60-luvuilta ja sieltä olisikin varmasti tehnyt kaikenmaailman löytöjä jos aikaa penkomiselle olisi ollut hieman enemmän. Huvitusta aiheutti se, kun tietenkin ensimmäisenä kysyin ”Missä teillä on mekkohylly” ja myymässä ollut mies kysyi minulta ”Mikä on mekko?” :D

Sain lopuksi myyjältä muistoksi hänen kuvaamiaan kortteja kasan, ja pääsimme jatkamaan matkaa.

Päivä oli erittäin antoisa. Tykkäsin paljon käydä ulkomaanmatkalla, mutta myös kotiin Menesjärvelle oli kiva palata. Nyt vielä päivän urheilut edessä.

 Kiitollisena tästä päivästä ja huomista odottaen,

Susanna

1 kommentti:

  1. Kiva kertomus. Mie olen kerran ollut "Mini-Suomessa" Pykeijassa yötä jäämeren rannassa, uimaan en mennyt, vaikka olis ollut mahdollista, mulla kun tuo kurkku on kovin arka, kun saa kylmää. Kirpputori ei siis paljoa eronnut Ivalon Pettersonista ;-)
    Viel sul on paljon näkemättä ja kokematta, et ehdi kyllä tän vuoden aikana, jos kesään saakka oot täällä.

    VastaaPoista