perjantai 24. helmikuuta 2012

Downshiftingiä Saamenmaalla


Perjantaita olen viettänyt ihanissa merkeissä vapaaneitinä. Nukuin oikein pitkään ilman herätyskelloa –luksusta! Aamupäivällä hoitelin työkiireiden takia rästiin jääneitä asioitani ja iltapäivästä päätin lähteä pitkälle kävelylenkille. On ollut ikävä juoksuharrastustani, sillä täällä ei oikein vielä ole juoksukelejä ollut. Iltapäivällä kävin vielä tekemässä hiihtokierroksen Timpan auraamilla laduilla.

Menesjärvi tänään


Parin viikon kuluttua lähden käymään pienellä visiitillä etelässä. Nyt täytyy miettiä jo etukäteen kaikenlaisia asioita, joita tarvitsen talven kääntyessä kesää kohti. En tiedä, uskaltaakohan sitä ihan vielä luopua (niin tarpeelliseksi todetusta) untuvatakistani tai lämpimistä lampaanvillakengistäni. Ainakin kaikki mukaan pakkaamani mekot ja leningit saavat kyytiä, sillä ne ovat loikoilleet pitkään toimettomina vaatekaappini perukoilla.

Huvittavaa on myös huomata, miten vaatteet ja vaatteet ja niiden tarkoitus elämässäni ovat saaneet aivan uuden merkityksen. Enhän minä tähän mennessäkään ole hirveästi käyttänyt rahaa vaatteisiin tai shoppailuun yleensä, mutta täällä vielä vähemmän. Täällä ei oikeastaan ole mitään väliä, mitä sitä pukee päällensä. Tai on; jos kulkee pillifarkuissa ja nahkatakissa kirkonkylällä, voi hyvinkin saada huvittuneita katseita osakseen. Kunhan on lämmintä ja mukavaa vaatetta, se riittää. Täällä tuntuu, että edes sellaista sanaa/asiaa kuin muoti, ei tunneta. Minulla ei ole mitään käsitystä, mitä muotiluomuksia kaupoissa myydään tällä hetkellä, mikä on todella vapauttava tunne.

Hauskaa on verrata muutenkin rahan käyttöä etelän ja pohjoisen välillä. Etelässä oli jatkuvasti kaikenlaisia houkutuksia ja ”pakollisia ostoksia” jotka kahmivat euroja tililtäni. Ei tarvinnut kun astua ovesta pihalle niin johan alkoi rahalle löytyä käyttöä.  Kun lähti käymään kahvilla kaverin kanssa, hupeni hyvinkin viidestä kymmeneen euroa. Täällä kahvi maksaa euron luokkaa tai ei sitäkään jos olet hyvää pataa myyjän kanssa hehe. Rahaa ei tarvitse juuri mihinkään.

En tykkää etelän kulutusyhteiskunta meiningistä. Siellä tulee suorastaan sokeaksi kaiken materian kanssa jota ympärillä liikkuu. Mainoksia on kaikkialla ja äkkiä huomaat himoitsevasi asioita, joiden olemassaolosta et äsken tiennyt mitään. En silti voi kieltää, ettekö pitäisi kauniista esineistä/asioista/kankaista. Onneksi niitä saa ostaa kirpputoreilta aina silloin tällöin eurolla tai parilla. :)

Suosikkireponi Narnia, kuvan ottanut Chris

1 kommentti:

  1. Hyvää asennetta ainakin! :) En oo koskaan aikaisemmin huomannut sulla blogia. Hyvä tietää ni pysyy edes vähän sun kuulumisien perässä. I miss you, dear friend!

    VastaaPoista